Banán je plodina pěstována v tropických zemích. která se stala velmi populární po celém světě a to nejen díky skvělé chuti. ale také mnohým blahodárným účinkům pro lidské tělo.
Banán obsahuje vitamíny C. E B6. karoten. thiamin. riboflavin. nicacin. dále obsahuje minerální látky sodík. vápník. železo. fosfor. železo. hořčík. atd.
Udává se. že banán je ve 100g složen ze 75 g z vody. z 12 g cukru. z 1 g bílkovin a z 3 g vlákniny (rozpustné i nerozpustné). také obsahuje dusík. tuky a serotonin. ale ve velmi malé míře. Průměrná hmotnost jednoho banánu je okolo 125 až 200g. Přičemž jedlá složka tvoří 80% váhy celého plodu.
Banány mají také bohaté využití i v kuchyni. dají se z nich připravit koktejly. pyré. příloha k masu. jsou vhodné do ovocných salátů či koláčů. ale také i v kosmetice.
Vůni a chuť banánu velmi ovlivňuje teplota. ve které banán dozrává. Čím teplejší bude okolní prostředí. tím více bude sladší a voňavější. Nikdy nedávejte banán do lednice. protože při nízkých teplotách banán šedne a rychle se kazí.
Banány jsou doslova malý. ale chutný lékař. působí proti zadržování tekutin v těle (podporuje odvodňování). snižují cholesterol v krvi. zklidňují střeva. mají antidepresivní účinky. jsou vhodné při průjmu. mají blahodárný vliv na srdeční činnost a jsou rychlým zdrojem energie.