Bluma patří do skupiny slivoní a je zřejmě kříženec Slivoně myrobalán a Slivoně trnky. Pochází z Jižní Afriky, však pěstuje se i u nás. Bluma chutí dužiny připomíná švestku, ale je šťavnatější. Slupka blumy může mít různé barvy, od zelené přes žlutou, červenou, modrou, fialově červenou až téměř černou.
Blumy posilují imunitu, zbavují tělo škodlivin, čistí střeva, podporují krvetvorbu, činnost mozku a paměti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, slouží jako prevence některých druhů rakoviny, blahodárně působí na pokožku, vlasy a nehty lze použít i jako přírodní projímadlo.
Blumy chutnají nejlépe čerstvé, ale lze z nich připravit i výborné marmelády, džemy, koktejly, můžeme je přidat do koláčů, nákypů, salátů, k pečenému masu, dokonale podtrhnou a zvýrazní chuť sýrů anebo zavařit.
Při nákupu blum si musíme dát pozor na to, aby byly plody pružné, nebyly nikde otlačené a neměly na sobě známky plísně. Blumy nejlépe uchováme v lednici v suchu a temnu.