Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Borůvky

Borůvky

Detaily potraviny

  • 222 kJ (53 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 0,7 g
    • Tuky 0,6 g
    • Sacharidy 15 g
    • Cukry 6 g

Potřebná aktivita pro spálení 222 kJ

  • Lyžování
    7 minut
  • Sex
    11 minut
  • Chůze po rovině
    15 minut
  • Řízení auta
    27 minut
  • Práce na PC
    28 minut
  • Spánek
    45 minut

Zajímavé informace o potravině Borůvky

Borůvky jsou původem z Asie, avšak běžně je nalezneme v Evropě a Severní Americe. Borůvka je plodem brusnice borůvky a jedná se o malé fialové kuličky, které barví do modra a jsou bohatým zdrojem antioxidantů.

Borůvky se sbírají od června až do září a nejlepší jsou čerstvé. Z borůvek lze připravit výborné knedlíky, buchty, koláče, marmelády, zmrzliny, koktejly, přelivy. Na zimu si je můžeme zavařit, usušit nebo zamrazit.

Borůvky obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, vitamín C, vitamíny skupiny B, cukry, arbutin, antokyany, kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou, dále minerální látky jako například hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.

Borůvky pomáhají zlepšovat noční vidění, posilují imunitu, mají uklidňující účinek, jsou vhodné při redukčních dietách a boji proti nadváze, snižují hladinu cholesterolu v krvi, regenerují sliznice, jsou výborné při průjmových onemocněních a střevních chorobách, napomáhají při zánětu močových cest.