Borůvky jsou původem z Asie, avšak běžně je nalezneme v Evropě a Severní Americe. Borůvka je plodem brusnice borůvky a jedná se o malé fialové kuličky, které barví do modra a jsou bohatým zdrojem antioxidantů.
Borůvky se sbírají od června až do září a nejlepší jsou čerstvé. Z borůvek lze připravit výborné knedlíky, buchty, koláče, marmelády, zmrzliny, koktejly, přelivy. Na zimu si je můžeme zavařit, usušit nebo zamrazit.
Borůvky obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, vitamín C, vitamíny skupiny B, cukry, arbutin, antokyany, kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou, dále minerální látky jako například hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.
Borůvky pomáhají zlepšovat noční vidění, posilují imunitu, mají uklidňující účinek, jsou vhodné při redukčních dietách a boji proti nadváze, snižují hladinu cholesterolu v krvi, regenerují sliznice, jsou výborné při průjmových onemocněních a střevních chorobách, napomáhají při zánětu močových cest.