Brambor neboli lilek brambor pochází z horských a podhorských oblastí And a Peru. V dnešní době se brambory pěstují téměř na celém světě. Mezi největší producenty brambor se řadí Čína, Indie a Rusko.
Brambory obsahují ve 100g téměř 79% vody, 2,1g bílkovin, 0,2g tuku, 0,6g cukru, 16,6g škrobu, 1,3g vlákniny, dále sodík, vápník, hořčík, draslík, železo a mnoho dalších minerálních látek, vitamíny C, B6, thiamin, niacin, riboflavin. Hlízy také obsahují kyselinu citrónovou.
Brambory se dají upravit na nespočet způsobů, avšak nejzdravější jsou vařené a pečené.
Brambory je vhodné skladovat ve tmě, suchu a při teplotě okolo 4°až 6° C.
Brambory pomáhají snížit krevní tlak, posilují nehty, vlasy, snižují hladinu cholesterolu v krvi, udržují naše srdce zdravé, jsou nezbytné pro krvetvorbu, brambory jsou vhodné při dietách, protože mají nízkou kalorickou hodnotu a neobsahují žádné tuky, obsahují mnoho živiny, které jsou pro naše tělo důležitým zdrojem energie.
Brambory je vhodné vařit v menším množství vody, protože čím menší vody na vaření použijeme, tím více důležitých látek v nich zůstane. Vodu z uvařených brambor můžeme dál používat například do polévek.