Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Brokolice

Brokolice

Detaily potraviny

  • 152 kJ (36 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 5 g
    • Tuky 0,4 g
    • Sacharidy 2 g
    • Cukry 1,5 g
    • Vláknina 4 g
    • Sodík 0,01 mg
    • Sůl 0,025 mg

Potřebná aktivita pro spálení 152 kJ

  • Břišní tanec
    5 minut
  • Plavání
    7 minut
  • Řízení auta
    19 minut
  • Práce na PC
    19 minut
  • Bazální metabolismus
    31 minuta
  • Spánek
    31 minuta

Zajímavé informace o potravině Brokolice

Původ brokolice je třeba hledat ve Středozemí. Běžně rozeznáváme brokolici květákovou a brokolici stonkovou neboli chřestovou. Brokolice se pěstuje pro své růžice, které se dají konzumovat jak syrové, tak i různě tepelně upravené. Brokolice má velmi podobné kuchyňské využití jako květák.

Brokolice obsahuje vodu, bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vitamín C, vitamín, E, vitamín B6, karoten, thiamin, riboflavin či niacin a minerální látky jako například sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, železo, měď, zinek a další.

Brokolice má blahodárný vliv na lidský organismus, posiluje srdce, činnost svalů a imunitní systém, podporuje krvetvorbu a trávení, působí proti zácpě, bojuje proti infekcím. Brokolice obsahuje sulforafan, látku, která zabraňuje tvorbě rakovinovým buňkám v prsou.

Čerstvá brokolice je zelená až namodralá, nekupujte kusy, které se již začínají zabarvovat do žluta. I při úpravě buďte maximálně šetrní, dlouhým vařením totiž brokolice neztrácí pouze svou barvu a chuť, ale i minerály a vitamíny.