Česnek zřejmě pochází ze střední Asie, odkud se díky své výborné a nezaměnitelné chuti a charakteristické vůni rozšířil rychle do celého světa. Mezi hlavní exportéry patří Kalifornie, Maďarsko, Egypt a Bulharsko, avšak na světě asi neexistuje země, která by česnek nepěstovala.
Česnek ve 100g obsahuje 64,3g vody, 7,9g bílkovin, 0,6g tuku, 1,6g cukru, 14,7g škrobu, 4,1g vlákniny, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, selen, jód a mnoho dalších, dále obsahuje vitamín A, vitamín C, dále obsahuje vitamín E, vitamín B6, niacin, riboflavin a thiamin.
Česnek má blahodárné účinky na trávení, srdce, cévy a imunitní systém, snižuje hladinu cukru a cholesterolu a také krevní tlak, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při hubnutí a pocení, má antibiotické a protizánětlivé schopnosti, dokáže ředit krev a mnoho dalších.
Česnek má všestranné využití v kuchyni, hodí se do omáček, na maso, do salátů, do uzenin, do polévek, na pečenou zeleninu, do gulášů a mnoha dalších výborných pokrmů. Česnek si také našel své místo ve farmaceutickém průmyslu.