Prapůvod cibule je třeba hledat ve střední Asii, avšak v dnešní době se pěstuje téměř na celém světě. Cibule obsahuje silice s obsahem síry a právě podle obsahu této látky jsou cibule buďto sladké, středně pálivé anebo pálivé. Na světě existuje několik odrůd cibule a pěstuje se i v barevných provedeních, známá je cibule žlutá, bílá a červená.
Cibule je doslova malý lékař, který pomáhá při problémech s nechutenstvím, při zažívacích potížích, zánětech dutiny ústní, při vysokém krevním tlaku, proti zácpě, pomáhá při nachlazení, angíně a chřipce, podporuje srdeční činnost, snižuje hladinu krevního cukru, a také patří mezi známé afrodiziakum.
Ve 100g cibule se ukrývá 89g vody, 1,2 g bílkovin, 0,2g tuku, 1,4g vlákniny, sodík, draslík, vápník, železo, fosfor, železo, měď, zinek a mangan, jod, kyselina listová, vitamín C, vitamín E, vitamín B6, thiamin, niacin a další.
Cibule je opravdová královna kuchyně, je nepostradatelnou součástí téměř všech pokrmů, používá se do salátů, polévek, omáček, pomazánek, můžeme z ní upéct výborný cibulový koláč nebo uvařit lahodnou cibulovou polévku, také se dá jíst syrová, dušená, vařená, smažená, pečená a nakládaná.