Cuketa je zelenina, která pochází z Mexika a střední Ameriky a pěstovala se již 7 000 let před naším letopočtem. Díky svému bohatému využití a lahodné chuti se rychle rozšířila téměř do celého světa.
Cuketa ve 100g obsahuje okolo 94% vody, 1,8g bílkovin, 1,7g cukru, 0,9g vlákniny a malé množství tuků. Díky své velmi nízké energetické hodnotě je vhodná při dietách. Dále obsahuje minerální látky jako draslík, vápník, železo, fosfor a také vitamín C, B 6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.
Pro kuchyňskou úpravu jsou vhodné velmi mladé cukety, ve kterých ještě nedozrály semínka. Cukety můžeme smažit v trojobalu nebo těstíčku, zapékat s masem, těstovinami nebo další zeleninou, plnit různými směsmi, grilovat, připravovat z nich lahodné pomazánky, polévky, nakládat jako okurky, smažit jako bramborák, ale také z nich můžeme připravit mnoho sladkých pokrmů a koláčů.
Cukety v sobě ukrývají látky, které pomáhají našemu tělu vylučovat nadbytečnou vodu, chrání náš zrak, blahodárně působí na naše duševní zdraví, podporují činnost ledvin a působí lehce projímavě.