Luštěniny – fazole barevná.
Jako černá ledvina se označuje velká fazole, která má výrazný leskle tmavý povrch. Čím tmavší tato fazole je, tím intenzivnější je její chuť a tím je také stravitelnější. Pokrmy oživí nejenom mírně nasládlou chutí, ale i pozoruhodnou barvou.
Fazole představují sytou a výživnou potravinu, které obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Nedovařené fazole však mohou zapříčinit i otravu, vaří se proto dlouho – asi 1,5 hodiny a ještě předtím na 8 – 12 hodin namáčí. Stravitelnost vařených fazolí zvýší i řasy nebo bylinky, které se vaří společně s fazolemi.
Fazole se uplatňují pro přípravu mnoha typů jídel. Hodí se do polévek i salátů. Dají se zapékat. Připravují se z nich pomazánky, pyré, krémy apod. Černá ledvina má původ v Jižní Americe, dodnes je jednou z hlavních ingrediencí mexické kuchyně. V současnosti se však pěstuje zejména v Thajsku a Číně.
Můžou obsahovat stopy lepku.
Zdroj: CountryLife.cz