Původ fazolí je třeba hledat v tropických oblastech Ameriky, avšak dnes se pěstují na celém světě jako zelenina, luštěnina i okrasná květina. Fazole mají mnoho barev a velikostí, mezi nejrozšířenější patří fazole červené a bílé, ale existují i fazole černé, mungo, černé oko a další.
Fazole obsahují vitamíny B, vitamín E, vlákninu, flavoidy, glykosidy, organické kyseliny, niacin, provitamín A, vápník draslík, železo, selen, měď, zinek, bílkoviny a glukokinin, který snižuje množství cukru v krvi.
Fazole by se nikdy neměly jíst syrové, obsahují totiž phasin, který může vyvolat střevní obtíže. Proto je třeba je mimimálně 10 minut povařit.
Fazole posilují činnost srdce, ledvin a jater, snižují hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají předcházet rakovině, jsou vhodné pro osoby, které chtějí snížit svou váhu. Fazole slouží jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, při snížené funkci slinivky i sleziny a na posílení činnost ledvin a jater.
Fazole si našly své nenahraditelné místo v kuchyni, lze z nich připravit výborné saláty, polévky, pomazánky, omáčky a kaše.