Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Fazole

Fazole

Detaily potraviny

Potřebná aktivita pro spálení 1454 kJ

  • Chůze do kopce
    20 minut
  • Squash
    23 minuty
  • Běh
    26 minut
  • Posilování
    34 minuty
  • Basketbal
    36 minut
  • Tanec
    43 minuty

Zajímavé informace o potravině Fazole

Původ fazolí je třeba hledat v tropických oblastech Ameriky, avšak dnes se pěstují na celém světě jako zelenina, luštěnina i okrasná květina. Fazole mají mnoho barev a velikostí, mezi nejrozšířenější patří fazole červené a bílé, ale existují i fazole černé, mungo, černé oko a další.

Fazole obsahují vitamíny B, vitamín E, vlákninu, flavoidy, glykosidy, organické kyseliny, niacin, provitamín A, vápník draslík, železo, selen, měď, zinek, bílkoviny a glukokinin, který snižuje množství cukru v krvi.

Fazole by se nikdy neměly jíst syrové, obsahují totiž phasin, který může vyvolat střevní obtíže. Proto je třeba je mimimálně 10 minut povařit.

Fazole posilují činnost srdce, ledvin a jater, snižují hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají předcházet rakovině, jsou vhodné pro osoby, které chtějí snížit svou váhu. Fazole slouží jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, při snížené funkci slinivky i sleziny a na posílení činnost ledvin a jater.

Fazole si našly své nenahraditelné místo v kuchyni, lze z nich připravit výborné saláty, polévky, pomazánky, omáčky a kaše.