Původ fíku není zcela znám, ale pravděpodobně pocházejí z Jihozápadní Asie. V současné době mezi největší producenty fíku patří Řecko, Turecko, Portugalsko, Španělsko, Kalifornie a Alžírsko. Fíky nejsou klasickým plodem, jedná se o uzavřené plodenství, které vzniká dozráním tzv. sykonia.
Fíky obsahují vodu, bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vitamín C, vitamín B6, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Fíky dále obsahují minerální látky jako například sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, mangan. Fíky jsou okamžitým zdrojem energie.
Fíky jsou výborné čerstvé i sušené. Z fíků se připravují džusy, marmelády, vína, likéry a džusy. Skvěle se hodí do salátů, dají se plnit sýrem, šunkou, ořechy.
Fíky jsou výborným přírodním projímadlem, bojují s nachlazením a kašlem, pomáhají rozpouštět hleny a tím usnadňují vykašlávání, jsou skvělým pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy, působí močopudně.
Barva slupky fíků může být zelená či fialová, dužina fíku je purpurově růžová s nádechem oranžové a sametové s velkým množstvím malých křupavých zrníček.