Původ granátovníku je třeba hledat ve Středozemí, kde se pěstují dodnes, dále pak v Indii, Argentině, USA a Asii, za nejlepší a nejkvalitnější granátové jablka se považují ty z Iránu.
Granátové jablíčka obsahují fosfor, vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, kyselinu citronovou, vitamíny B1, B2 a B3, vitamin C, ale i vitamín A a aminokyseliny. Šťáva z granátového jablka je výborná pro sportovce, osoby pracující v horku, těžce pracující osoby a všechny, kteří ztrácejí zvýšeným příjmem tekutin mnoho minerálů.
Granátové jablko je nejlepší jen tak, ale lze z něj připravit i výborný džus, koktejly, nealkoholické nápoje, sirup grenadinu, skvěle se hodí do salátů, k rybám, grilovanému masu či drůbeži.
Jednou z úžasných vlastností granátového jablka je to, že potlačuje chuť k jídlu i pocity hladu, zbavuje tělo škodlivin, působí jako prevence vzniku rakoviny, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje správnou činnost ledvin a nervové soustavy, zpomaluje stárnutí buněk.
Při nákupu granátového jablka bychom si měli dát pozor na to, aby nebylo jablko nějak poškozené (otlačené, pomačkané, naříznuté) a slupka musí být lesklá a pevná.