Grapefruit pochází z ostrova Barbados, odkud byl dále rozšířen do Ameriky a do dalších zemí. Dnes se pěstuje převážně v Brazílii, Floridě, Izraeli, Kalifornii, Turecku a Španělsku. Chuť a vůně grapefruitu se liší stejně jako barva vnitřní dužiny, která může být bílá, žlutá, růžová a červená.
Grapefruity obsahují ve 100 gramech okolo: 89 g vody, 0,8 g bílkovin, 0,1 g tuku, 6,8 g cukru, 0,13 g dusíku, 1,3 g vlákniny. Dále se v nich vyskytuje sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, vitamín C, E, B6, karoten, thiamin, riboflavin, niacin a přírodní flavonoidy, které blahodárně působí na cévy.
Grapefruit posiluje obranyschopnost, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku rakoviny plic a žaludku, zlepšuje krevní oběh, napomáhá při infekcích horních i dolních cest dýchacích a gynekologických potížích, mírní trávicí potíže a mnoho dalších, jadérka mají antibiotický účinek.
Díky vysokému obsahu vody je grapefruit vhodný pro redukční diety, navíc nahořklá chuť napomáhá snižování chuti na sladké.
Kromě bohatého využití v kuchyni si grapefruit našel i své důležité místo v lékařství a kosmetice.