Původ vinné révy není úplně jasný, pravděpodobně pochází z Blízkého východu či Středomoří, ale dalo by se říci, že člověka provází od počátku věků. Běžně rozlišujeme hrozny bílé, růžové, červené a modré, nebo také můžeme hrozny dělit na hrozny s jadérky či bez jadérek.
Hrozny obsahují 85% vody, dále vitamín C, vitamín, E, vitamín A, vitamín B6 a vitaminy B1, B2 a B3, draslík, železo, vápník, fosfor, měď, vlákninu, kyselinu vinnou, hroznový cukr a antioxidanty.
Hrozny jsou vhodnou volbou při redukční dietě, mírní projevy celulitidy, působí močopudně, mají pozitivní účinky nervový systém a srdce. Šťáva z hroznů snižuje krevní tlak, napomáhá pružností cév, slouží jako prevence rakoviny. Jadérka z hroznů blahodárně působí na játra a napomáhají regeneraci pokožky.
Hrozny lze sušit, kandovat, připravit z nich hroznový mošt, burčák, vinnou marmeládu, vinné želé, hroznovou mouku, hroznový olej, vinnou hořčici, vinný ocet, víno, grapu, armagnac a mnoho dalších. Hrozny si našly své bohaté využití také v kosmetice.