Hruška je stejně jako jablko známé a oblíbené již po několik tisíc let a z největší pravděpodobností pochází z Kavkazu nebo z Číny. Díky své lahodné chuti se rychle rozšířily do celého světa a dají se upravovat na mnoho způsobů.
Hrušky jsou vhodné do zeleninových i ovocných salátů, grilovaná hruška nebo hruškové čatní dává vyniknout chuti nejen kozího sýra, ale i mnoha dalším a různým druhům mas. Hrušky se dají nakládat, opékat, dusit, velmi oblíbená jsou také hrušková povidla, alkohol z hrušek, ale známé jsou také sušené hrušky a nesčetné využití našly i v kosmetice.
Kůra stromu hrušky obsahuje arbutin, který působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá při onemocnění močového měchýře, při potížích s ledvinovými kameny či vysokém krevním tlaku. Díky velkému podílu vlákniny působí hruška velmi blahodárně na činnost střev. Šťáva je močopudná a pomáhá při žaludečních potížích. Hruška je také vhodná při redukčních dietách.
Hruška ve 100g obsahuje něco okolo 85g vody, dále sacharidy, vlákninu, bílkoviny, pektin, je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku fosforu, železa, mědi, hruška také obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, kyselinu jablečnou a kyselinu citronovou.