Původ jackfruitu neboli chlebovníku je třeba hledat v jižní a jihovýchodní Asii odkud se dále šířil do Afriky a Indie. Jackfruit patří mezi ovoce a největší plod vážil něco okolo 80 kg. V Indii je jackfruit považován za jídlo chudých lidí. Vůně jackfruitu je nasládlá a připomíná banány, fíky, ananas a nektarinky.
Jackfruit obsahuje mnoho vlákninu, sacharidy, bílkoviny, minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, mangan, selen, sodík, vápník, zinek, železo, dále foláty, niacin, vitamín A, vitamín C, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín E.
Jackfruit je výborný syrový a vychlazený, ale lze ho i tepelně upravit, může se péct i vařit. Jackfruit se používá do slaných a sladkých jídel, hodí se do salátů, ale je skvělý i do marmelád.
Jackfruit je díky nízkému obsahu tuku skvělým pomocníkem v boji proti nadbytečným kilogramům.
Při porcování chlebovníku je vhodné použít rukavice a nůž natřít jedlým olejem, a to z toho důvodu, že jakcfruit obsahuje velmi množství lepkavého latexu. Poté stačí jackfruit rozříznou napůl a vybrat si dužinu, která je uschována v jednotlivých zapouzdřených semenech. Pokud jackfruit nesníte ihned, můžete si jej zamrazit a konzumovat po celý rok.