Jahody jsou staré snad jako lidstvo samo, pochutnávali si na nich dokonce již lidé z doby kamenné, avšak zahradní jahoda, tak jak jí známe dnes, byla vypěstována až v 18. století ve Francii.
Jahody se dříve pro svou chuť označovaly jako královské ovoce či ovoce lásky, protože se věřilo, že jejich konzumace podporuje sexuální náruživost.
Jahody podporuji krevní oběh, metabolismus, slouží jako prevence proti nádorovému onemocnění, působí diureticky a také jako prevence proti vzniku močových a žlučových kamenů, pomáhají při léčbě srdečních chorob, bojují s nachlazením, jsou vhodné při léčbě dny, blahodárně působí na peristaltiku střev a údajně mají i dobrý vliv na tvorbu testosteronu.
Jahody obsahují tuky, cukry, vlákninu, kyselinu jablečnou, citronovou, šťavelovou, salicylovou, z minerálních látek sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan, dále jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují vitamín E, vitamín B6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.
Jahody jsou nejlepší čerstvé, ale lze je i zamrazit, zavařit, vysušit. Můžeme z nich vyrobit výborné marmelády, džemy, rosoly, přesní dávky, dřeně, džusy a mnoho dalšího. Jahody jsou výborné v koláčích, dortech, dezertech i knedlících. Jahody si našly své místo i v kosmetice a to z toho důvodu, že obsahují mangan, který je výborný pro vlasy a pokožku.