Původ kakaovníku je třeba hledat v Jižní Americe, kde rostly tyto stromy v povodí Amazonky a Orinoka. Plodem kakaovníku je kakaový bob, ze kterého získáváme pražením, drcením a mletím kakao v jeho nejčistší podobě. Díky své blahodárné chuti, velkým možnostem zpracování a léčitelským možnostem se kakao rychle rozšířilo do celého světa.
Kromě kakaového prášku se z kakaových bobů pomocí lisování získává kakaové máslo, které je lahodnou a zdravou pochoutkou, která se využívá při výrobě čokolády, ale také v kosmetickém průmyslu.
Kakaové boby obsahují hořčík, železo, chrom, mangan, zinek, vitamín C, antioxidanty, theobromin a mnoho dalších látek, avšak záleží, v jaké podobě kakao konzumujeme. Kakao ztrácí mnoho účinných látek a léčitelských schopností při jeho zpracování, proto je nejvhodnější kakao konzumovat nepražené, a tím tělu dopřát veškeré zmiňované látky.
Kakao se používá jako antidepresivum, afrodisiakum nebo také antirevmatikum, blahodárně působí proti únavě, vysokému krevnímu tlaku, vyčerpanosti a slouží jako prevence rakoviny.