Karob nebo také svatojánský chléb je zdravou pochoutkou, která pochází ze stromu pěstovaného na Středním východě.
Karob je alternativou kakaa, která má však na rozdíl od kakaa přirozeně sladkou chuť. Karob se proto nemusí doslazovat. Karobový prášek obsahuje až 46 % přirozeného cukru. Je také zdrojem vitamínů skupiny B a minerálních látek jako je vápník, draslík, hořčík, železo, chrom, mangan, měď aj. Má až třikrát vyšší obsah vápníku než kakao, přitom méně kalorií. Obsahuje také rozpustnou vlákninu (pektin).
Karobový prášek má hedvábně jemnou konzistenci. Využívá se při přípravě sladkých pokrmů, dezertů, koktejlů, zmrzlin, ale i müsli apod. Hodí se i na pečení a vaření. Uplatní se všude tam, kde kakao nebo čokoláda (v receptech je nahradí).
Může obsahovat stopy lepku.
BIO – produkt ekologického zemědělství.
Zdroj: CountryLife.cz