Původ této lahůdky je třeba hledat oblasti Malé Asie, Kavkazu a Turecka. Díky své lahodné chuti a bohatému využití v kuchyni se jedlé kaštany rozšířily velmi rychle téměř do celého světa.
Jedlé kaštany jsou bohatým zdrojem vitamínu B2, B2, B6, E, C, karotenu, kyseliny pantotenové, dále pak draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, manganu, zinku, železa, fosforu. Obsahují nízký obsah cukru, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. A na druhé straně neobsahují žádný lepek, proto jsou vhodné pro osoby mající celiakii.
Jedlé kaštany jsou výborné proti průjmu, mají blahodárné účinky na nervový systém, čistí játra, listy jedlého kaštanu se používají jako lék proti kašli a výborně pomáhají regenerovat. Jsou vhodné pro osoby se srdečními a ledvinovými obtížemi.
Mezi klasickou úpravu jedlých kaštanů patří pečení, které můžeme vyloupané uchovat na pozdější dobu v mikrotenových sáčcích v mrazáku. Jedlé kaštany se prodávají i nakládané a vakuově balené. Z kaštanů se vyrábí kaštanová mouka a vločky. Avšak v mnoho zemí se z jedlých kaštanů dokonce připravuji i alkoholické nápoje.