Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Kaštany

Kaštany

Detaily potraviny

  • 850 kJ (203 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 3 g
    • Tuky 3 g
    • Sacharidy 40 g

Potřebná aktivita pro spálení 850 kJ

  • Běh
    15 minut
  • Tanec
    25 minut
  • Lyžování
    28 minut
  • Břišní tanec
    29 minut
  • Tenis
    30 minut
  • Mytí oken, úklid
    56 minut

Zajímavé informace o potravině Kaštany

Původ této lahůdky je třeba hledat oblasti Malé Asie, Kavkazu a Turecka. Díky své lahodné chuti a bohatému využití v kuchyni se jedlé kaštany rozšířily velmi rychle téměř do celého světa.

Jedlé kaštany jsou bohatým zdrojem vitamínu B2, B2, B6, E, C, karotenu, kyseliny pantotenové, dále pak draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, manganu, zinku, železa, fosforu. Obsahují nízký obsah cukru, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. A na druhé straně neobsahují žádný lepek, proto jsou vhodné pro osoby mající celiakii.

Jedlé kaštany jsou výborné proti průjmu, mají blahodárné účinky na nervový systém, čistí játra, listy jedlého kaštanu se používají jako lék proti kašli a výborně pomáhají regenerovat. Jsou vhodné pro osoby se srdečními a ledvinovými obtížemi.

Mezi klasickou úpravu jedlých kaštanů patří pečení, které můžeme vyloupané uchovat na pozdější dobu v mikrotenových sáčcích v mrazáku. Jedlé kaštany se prodávají i nakládané a vakuově balené. Z kaštanů se vyrábí kaštanová mouka a vločky. Avšak v mnoho zemí se z jedlých kaštanů dokonce připravuji i alkoholické nápoje.