Původ kiwi je třeba hledat v Čině, odkud se rychle rozšířilo na Sibiř, do Japonska a dále na Nový Zéland a dalších zemí. Na trhu lze kromě klasického Zeleného kiwi, které je chlupaté a má oválný tvar koupit i Zlaté kiwi, které od Zeleného kiwi liší barvou dužiny a chutí, která je sladší a jemnější či Červené kiwi, které má dužinu zelenožlutou a kolem bílého středu je červené.
Kiwi posiluje imunitní systém a činnost srdce, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá zpevňovat žíly a cévy, napomáhá správné funkci srdce, svalů a ledvin, je nenahraditelnou prevencí nachlazení, rýmy a chřipek, přispívá ke správnému růstu kostí.
Kiwi obsahuje velmi mnoho vitamínu C, vitamín B6, vitamín E, karoten, thiamin, riboflavin, niacin, dále kiwi obsahuje minerální látky jako sodík, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, měď, zinek, bílkoviny, tuky, cukry a vlákninu.
Kiwi je nejlepší čerstvé, ale můžeme ho i kompotovat, sušit, dělat z něj marmelády, ovocné dezerty, džusy, zmrzliny, koktejly a skvěle se hodí do ovocných salátů.