Kokosové mléko se získává z kokosových ořechů, jedná se o přírodní, neředěnou, neslazenou, syrovou kokosovou šťávu. Kokosová šťáva je vyráběna pomocí macerace (oddělení šťávy od buničiny) ze směsi kokosu a vody. Na dnešním trhu lze zakoupit několik druhů kokosových mlék, ty se liší svou hustotou (poměr vody a kokosu). Mezi nejtučnější kokosová mléka patří tzv. kokosová smetana.
Kokosové mléko je výborným zdrojem vlákniny, nenasycených a nasycených mastných kyselin, minerálních látek jako například sodík, vápník, draslík, železo a zinek, dále pak vitamínu A, celou řadou vitamínů B a vitamínu E. Pozor však na energetickou hodnotu, která je o dost vyšší než u kravského mléka.
Kokosové mléko je neocenitelným energetickým zdrojem pro těžce pracující, sportovce či rekonvalescenty. Kokosové mléko je také vhodné pro alergiky na živočišná mléka, posiluje imunitu a srdce, udržuje hladinu cukru v krvi.
Kokosové mléko je vhodné do teplé i studené kuchyně. Nejčastěji se využívá v asijské kuchyni, běžně se pak přidává do koktejlů, omáček, polévek, zmrzlinových pohárů, dezertů či dochucení kávových nápojů.