Původ květáku je třeba hledat na Středním východě, odkud se dále rozšířil téměř do celého světa. V České republice se nejčastěji setkáme s bílým květákem, ale existují i květáky zelené a fialové, které jsou velmi oblíbené v Itálii.
Květák ve 100g obsahuje okolo 88,4g vody, 3,6g bílkovin, 0,9g tuků, 2,4g cukrů, 1,8g vlákniny, draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, železo, měď, kyselinu listovou, a také vitamín C, vitamín E, vitamín B6, vitamín K, karoten, thiamin, riboflavin, niacin, atd.
Květák je výborná zelenina pro redukci váhy, je rychle stravitelný a močopudný. Avšak není vhodný pro osoby mající dnu, obsahuje totiž poměrně vysoké množství kyseliny močové. S květákem je spojeno i nepříjemné nadýmání, které můžeme omezit kořením, jako například kmínem, česnekem nebo koriandrem.
Květák podporuje obnovu buněk, krvetvorbu, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, pomáhá při ledvinových potížích, snižuje lámavost nehtů a vypadávání vlasů.
V kuchyni si může květák upravit na nekonečně mnoho způsobů, je výborný vařený, smažený, zapékaný, dušený i nakládaný.