Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Liči

Liči

Detaily potraviny

  • 280 kJ (66 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Sacharidy 17 g

Potřebná aktivita pro spálení 280 kJ

  • Sex
    14 minut
  • Chůze po rovině
    19 minut
  • Chůze z kopce
    19 minut
  • Řízení auta
    35 minut
  • Práce na PC
    36 minut
  • Bazální metabolismus
    57 minut

Zajímavé informace o potravině Liči

Původ liči je třeba hledat v Asii. V současné době se liči pěstuje v subtropických zemích. Na našem trhu můžeme v zimě zakoupit liči z Afriky a na jaře z Číny, Indie a Pákistánu. Vůně liči je velmi podobná vůni růží nebo muškátu, chuť je velmi jemná a sladká.

Kůra liči může mít oranžovou až červenou barvu, u zralých plodů lze lehce kůru velmi lehce oloupat. Dužina je bílá a ukrývá v sobě pecku o velikosti fazole.

Liči je výborné čerstvé, ale správnou kvalitu si udrží maximálně 5 dní, proto se nakládá nebo suší. Liči je skvělé do salátů, koktejlů, pohárů, upravené se používá jako náplň do palačinek, dokonale podtrhne a zvýrazní chuť rybích a masitých pokrmů. Liči nikdy nevařte, jakmile to uděláte, dužina zhoubovatí a stane se nepoživatelnou.

Liči obsahuje bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vitamín C, vitamín B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin a minerální látky, jako například sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek a další.

V čínské medicíně se liči užívá k léčení žaludečních vředů, kašle, nádorových onemocnění. V Indii se z liči vaří čaj, který pomáhá při průjmu.