Původ liči je třeba hledat v Asii. V současné době se liči pěstuje v subtropických zemích. Na našem trhu můžeme v zimě zakoupit liči z Afriky a na jaře z Číny, Indie a Pákistánu. Vůně liči je velmi podobná vůni růží nebo muškátu, chuť je velmi jemná a sladká.
Kůra liči může mít oranžovou až červenou barvu, u zralých plodů lze lehce kůru velmi lehce oloupat. Dužina je bílá a ukrývá v sobě pecku o velikosti fazole.
Liči je výborné čerstvé, ale správnou kvalitu si udrží maximálně 5 dní, proto se nakládá nebo suší. Liči je skvělé do salátů, koktejlů, pohárů, upravené se používá jako náplň do palačinek, dokonale podtrhne a zvýrazní chuť rybích a masitých pokrmů. Liči nikdy nevařte, jakmile to uděláte, dužina zhoubovatí a stane se nepoživatelnou.
Liči obsahuje bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vitamín C, vitamín B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin a minerální látky, jako například sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek a další.
V čínské medicíně se liči užívá k léčení žaludečních vředů, kašle, nádorových onemocnění. V Indii se z liči vaří čaj, který pomáhá při průjmu.