Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Lilek

Lilek

Detaily potraviny

  • 120 kJ (28 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 0,2 g
    • Sacharidy 5 g
    • Cukry 2 g
    • Vláknina 3 g
    • Sodík 0,01 mg
    • Sůl 0,025 mg

Potřebná aktivita pro spálení 120 kJ

  • Běh
    2 minuty
  • Tenis
    4 minuty
  • Stolní tenis
    5 minut
  • Řízení auta
    15 minut
  • Spánek
    24 minuty
  • Bazální metabolismus
    24 minuty

Zajímavé informace o potravině Lilek

Baklažán, patližán nebo patlažán pod těmito všemi názvy se ukrývá lilek vejcoplodý, který pochází z jižní Evropy a který je příbuzný s bramborem. Zajímavostí je, že se lilek pěstuje jako zelenina, avšak z botanického hlediska patří stejně jako rajčata, papriky a jiné lilkovité k ovoci.

Lilek konzumujte pouze tepelně upravený, syrový není příliš dobrý, a před tepelnou úpravou ho nechte "vypotit" tzn. plátky lilku posypte solí.

Lilek ve 100g obsahuje 90% vody, 0,4g tuku, 0,9g bílkovin, 2,0g tuku a 2,0g vlákniny, proto je vhodný při žaludečních a střevních chorobách. Má blahodárné účinky při snižování hladiny cholesterolu v krvi a činnost jater. Lilek má také výborné výsledky v boji proti kožním ekzémům. Čerstvá šťáva z lilku působí antibioticky. Lilek obsahuje velké množství karotenu, vitamíny B, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Z minerálních látek je bohatý na hořčík, železo, vápník a mangan. Ve slupce lilku se ukrývá rutin, který zvyšuje pružnost cév. Lilek také obsahuje pektiny, které velmi dobře působí na krevní tlak.