Baklažán, patližán nebo patlažán pod těmito všemi názvy se ukrývá lilek vejcoplodý, který pochází z jižní Evropy a který je příbuzný s bramborem. Zajímavostí je, že se lilek pěstuje jako zelenina, avšak z botanického hlediska patří stejně jako rajčata, papriky a jiné lilkovité k ovoci.
Lilek konzumujte pouze tepelně upravený, syrový není příliš dobrý, a před tepelnou úpravou ho nechte "vypotit" tzn. plátky lilku posypte solí.
Lilek ve 100g obsahuje 90% vody, 0,4g tuku, 0,9g bílkovin, 2,0g tuku a 2,0g vlákniny, proto je vhodný při žaludečních a střevních chorobách. Má blahodárné účinky při snižování hladiny cholesterolu v krvi a činnost jater. Lilek má také výborné výsledky v boji proti kožním ekzémům. Čerstvá šťáva z lilku působí antibioticky. Lilek obsahuje velké množství karotenu, vitamíny B, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Z minerálních látek je bohatý na hořčík, železo, vápník a mangan. Ve slupce lilku se ukrývá rutin, který zvyšuje pružnost cév. Lilek také obsahuje pektiny, které velmi dobře působí na krevní tlak.