Olejnaté semeno – mák modrý.
Všechny semínka představují zdroj řady cenných látek – vitamínů, minerálů a mastných kyselin.
Mák mezi semínky vyniká vysokým podílem vápníku (celých 1438 mg na 100 g), v obsahu vápníku několikanásobně překonává mléko nebo sýry. Využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů, tedy i makového semínka je navíc podle vědeckých studií vyšší než u mléka a mléčných výrobků.
Semínka jsou určena k přímé spotřebě. Mák nachází v kuchyni široké uplatnění, najdeme ho i v tradičních pokrmech české kuchyně. Maková semínka se v zemích střední a východní Evropy konzumují hojně a mají zde dlouholetou tradici. Na druhé straně je v některých zemích prodej máku zákázáný (kvůli nízkému obsahu morfinu).
Můžou obsahovat stopy lepku.
BIO – produkt ekologického zemědělství.
Zdroj:CountryLife.cz