Na světě existuje mnoho druhů rostlin ostružiníku maliníku, mezi nejznámější patří druhy původem z USA, Bulharska, Kanady, Norska, České republiky, Anglie a Švýcarska. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že je malina pouze červená, na světě byly vypěstovány bílé, žluté, růžové a fialové odrůdy malin.
Maliny jsou výborné při zánětech průdušek, hořečnatých onemocněních a nachlazení, zlepšují pružnost pleti, kvalitu pleti, snižují vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí při onemocnění ledvin a močového měchýře a podporují imunitu. Vývar z listu maliníku lze použít jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní.
Maliny obsahují minerální látky jako například vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík dále tak vitamín C, P, karoten, skupinu vitamínu B, kyselinu vinnou, citronovou, jablečnou, salicylovou, atd. Maliny obsahují také pektin, třísloviny, antioxidanty, jejichž míra závisí na barvě malin a barvivo.
Maliny nejlépe chutnají čerstvé, ale můžeme je zavařit, konzervovat, zamrazit, připravit z nich lahodné marmelády a džemy, domácí sirupy, víno, přesnídávky, zmrzliny, sorbety, koktejly a mnoho dalšího.