Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Maliny

Maliny

Detaily potraviny

  • 266 kJ (63 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 1 g
    • Sacharidy 12 g
    • Cukry 5 g

Potřebná aktivita pro spálení 266 kJ

  • Volejbal
    13 minut
  • Jóga
    18 minut
  • Chůze po rovině
    18 minut
  • Řízení auta
    33 minuty
  • Práce na PC
    34 minuty
  • Bazální metabolismus
    54 minuty

Zajímavé informace o potravině Maliny

Na světě existuje mnoho druhů rostlin ostružiníku maliníku, mezi nejznámější patří druhy původem z USA, Bulharska, Kanady, Norska, České republiky, Anglie a Švýcarska. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že je malina pouze červená, na světě byly vypěstovány bílé, žluté, růžové a fialové odrůdy malin.

Maliny jsou výborné při zánětech průdušek, hořečnatých onemocněních a nachlazení, zlepšují pružnost pleti, kvalitu pleti, snižují vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí při onemocnění ledvin a močového měchýře a podporují imunitu. Vývar z listu maliníku lze použít jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní.

Maliny obsahují minerální látky jako například vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík dále tak vitamín C, P, karoten, skupinu vitamínu B, kyselinu vinnou, citronovou, jablečnou, salicylovou, atd. Maliny obsahují také pektin, třísloviny, antioxidanty, jejichž míra závisí na barvě malin a barvivo.

Maliny nejlépe chutnají čerstvé, ale můžeme je zavařit, konzervovat, zamrazit, připravit z nich lahodné marmelády a džemy, domácí sirupy, víno, přesnídávky, zmrzliny, sorbety, koktejly a mnoho dalšího.