Mandarinka je původem z Číny a jihovýchodní Asie, avšak postupem času byla dovezena téměř do celého světa. Hlavními pěstiteli tohoto lahodného plodu jsou jižní Evropa, severní Afrika a Amerika. Na dnešním trhu jsou k sehnání také tangeriny či mandory, což jsou kříženci mandarinek a jiných citrusových plodů.
Mandarinka ve 100g obsahuje okolo 85,17 g vody, 0,81 g bílkoviny, 0,3 g tuku, 12 g sacharidů, 2 g vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, foláty, niacin, kyselinu pantothenovou, draslík, hořčík, mangan, měď, sodík, vápník, ale také zinek, železo a pektin.
Z dužiny mandarinky, stejně jako s dužiny pomerančů lze připravit výborné džusy, freshe, marmelády, kompoty, výborně se hodí i do zeleninových salátů a k přípravě masa. Slupky lze využít v potravinářství, ale také v kosmetice na výrobu esenciálních olejů, masážních emulzí.
Mandarinka pomáhá při nachlazení a působí blahodárně na trávící soustavu, výborně osvěžuje a hydratuje organizmus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, vůně esenciálních olejů zmírňuje migrény, zlepšuje náladu, pomáhá při problémech s usínáním a uklidňuje mysl.