Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Mandarinka

Mandarinka

Detaily potraviny

  • 175 kJ (41 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 0,3 g
    • Sacharidy 12 g
    • Cukry 9 g
    • Vláknina 2 g

Potřebná aktivita pro spálení 175 kJ

  • Tanec
    5 minut
  • Chůze z kopce
    12 minut
  • Vaření
    13 minut
  • Práce na PC
    22 minuty
  • Bazální metabolismus
    35 minut
  • Spánek
    35 minut

Zajímavé informace o potravině Mandarinka

Mandarinka je původem z Číny a jihovýchodní Asie, avšak postupem času byla dovezena téměř do celého světa. Hlavními pěstiteli tohoto lahodného plodu jsou jižní Evropa, severní Afrika a Amerika. Na dnešním trhu jsou k sehnání také tangeriny či mandory, což jsou kříženci mandarinek a jiných citrusových plodů.

Mandarinka ve 100g obsahuje okolo 85,17 g vody, 0,81 g bílkoviny, 0,3 g tuku, 12 g sacharidů, 2 g vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, foláty, niacin, kyselinu pantothenovou, draslík, hořčík, mangan, měď, sodík, vápník, ale také zinek, železo a pektin.

Z dužiny mandarinky, stejně jako s dužiny pomerančů lze připravit výborné džusy, freshe, marmelády, kompoty, výborně se hodí i do zeleninových salátů a k přípravě masa. Slupky lze využít v potravinářství, ale také v kosmetice na výrobu esenciálních olejů, masážních emulzí.

Mandarinka pomáhá při nachlazení a působí blahodárně na trávící soustavu, výborně osvěžuje a hydratuje organizmus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, vůně esenciálních olejů zmírňuje migrény, zlepšuje náladu, pomáhá při problémech s usínáním a uklidňuje mysl.