Mandle, plody mandloně obecné, pocházejí se Střední Asie, mandle byly dokonce známé již Féničanům. V dnešní době se mandle pěstují v jižní Evropě, západní Asii, Kalifornii, jižní Austrálii či jižní Africe a jsou významným vývozním zbožím mnoha zemí.
Ačkoliv jsou mandle lahodou pochoutkou k vínu či jen tak, obsahují kyanid a ve velkém množství jsou jedovaté.
Vyrábí se z nich pravý marcipán, přidávají se do koláčů, cukroví, do salátů, vyrábí se z nich výborné mandlové mléko. Prodávají se přírodní, solené, uzené, blanšírované, celé, půlené, nakrájené na plátky, neloupané i loupané.
Mandle obsahují okolo velké množství tuku, bílkoviny, sacharidy, vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, skupinu vitamínu B, vitamín E.
Mandle jsou výborné pro těhotné ženy a kojící matky, slouží jako prevence před rakovinou, posilují a podporují růst vlasů, zpevňují kosti, snižují hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí na cévy a srdce, posilují imunitní systém, mají uklidňující účinek.
Mandlový olej patří mezi nejpoužívanější masážní oleje a přidává se do tělových krémů, pomáhá pokožce navrátit její hebkost, zamezuje popraskání kůže, mírní její podráždění a zmírňuje akné.