Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Mandle

Mandle

Detaily potraviny

  • 2650 kJ (633 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 21 g
    • Tuky 53 g
    • Sacharidy 18 g
    • Nasycené mastné kyseliny 4 g

Potřebná aktivita pro spálení 2650 kJ

  • Chůze do kopce
    37 minut
  • Squash
    42 minuty
  • Běh
    47 minut
  • Posilování
    62 minuty
  • Basketbal
    66 minut
  • Tenis
    93 minuty

Zajímavé informace o potravině Mandle

Mandle, plody mandloně obecné, pocházejí se Střední Asie, mandle byly dokonce známé již Féničanům. V dnešní době se mandle pěstují v jižní Evropě, západní Asii, Kalifornii, jižní Austrálii či jižní Africe a jsou významným vývozním zbožím mnoha zemí.

Ačkoliv jsou mandle lahodou pochoutkou k vínu či jen tak, obsahují kyanid a ve velkém množství jsou jedovaté.

Vyrábí se z nich pravý marcipán, přidávají se do koláčů, cukroví, do salátů, vyrábí se z nich výborné mandlové mléko. Prodávají se přírodní, solené, uzené, blanšírované, celé, půlené, nakrájené na plátky, neloupané i loupané.

Mandle obsahují okolo velké množství tuku, bílkoviny, sacharidy, vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, skupinu vitamínu B, vitamín E.

Mandle jsou výborné pro těhotné ženy a kojící matky, slouží jako prevence před rakovinou, posilují a podporují růst vlasů, zpevňují kosti, snižují hladinu cholesterolu v krvi, blahodárně působí na cévy a srdce, posilují imunitní systém, mají uklidňující účinek.

Mandlový olej patří mezi nejpoužívanější masážní oleje a přidává se do tělových krémů, pomáhá pokožce navrátit její hebkost, zamezuje popraskání kůže, mírní její podráždění a zmírňuje akné.