Původ melounu cukrového je třeba hledat na území Arménie, Iráku, Pákistánu a Afganistánu, z těchto území se rychle rozšířil téměř do celého světa díky své lahodné chuti a nezaměnitelné vůni. Stejně jako meloun vodní, tak i meloun cukrový se řadí mezi zeleninu. Meloun cukrový se pěstuje v mnoha odrůdách, mezi ty nejznámější patří Galia, Kantalupe a Honeydew.
Meloun cukrový obsahuje minerální látky jako například selen, zinek, mangan, sodík, draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník a vitamíny E, C, A, B1, B2, B3, B5, B6 a B9, dále karoten, cukry, vlákninu.
Slupka melounu cukrového může být úplně hladká, hrbolatá či jemně rozpraskaná a její barva je od zelené až po všechny odstíny žluté. Zralý meloun poznáme podle toho, že bude krásně vonět či podle rozpraskané slupky v okolí stonku.
Meloun cukrový běžně konzumujeme syrový, ale můžeme jej i sušit. Nejčastěji podáváme žlutý meloun s parmskou šunkou, lososem, výborně se hodí ke sladkým vínům, ze semen lze získat melounový olej a v některých zemích se ze žlutého melounu vyrábí i alkoholické nápoje.
Meloun cukrový je vhodný při dietách, podporuje činnost ledvin, obnovu tělesných buněk, chrání imunitní systém a má močopudné účinky.