Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Mrkev

Mrkev

Detaily potraviny

  • 183 kJ (43 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 0,2 g
    • Sacharidy 6 g
    • Cukry 3 g

Potřebná aktivita pro spálení 183 kJ

  • Volejbal
    9 minut
  • Jízda na kole
    9 minut
  • Řízení auta
    22 minuty
  • Práce na PC
    23 minuty
  • Spánek
    37 minut
  • Bazální metabolismus
    37 minut

Zajímavé informace o potravině Mrkev

Mrkev pochází z jižní Asie, kde dodnes můžeme objevit její nevyšlechtěné zástupce. Mrkev je velmi oblíbenou zeleninou, která se v dnešní době pěstuje na celém světě. Mnoho lidí zná pouze klasickou oranžovou mrkev, ale barva kořene může mít fialová, červená, oranžová, žlutá nebo bílá, výjimkou není ani vícebarevná mrkev.

I v České republice můžeme v přírodě objevit divoké druhy mrkve. Mrkev můžeme jíst syrovou, vařenou, dušenou, dá se upravit na nespočet způsobů a je vhodná jak do salátu, tak i do polévek nebo jako příloha.

Mrkev ve 100g obsahuje téměř 91% vody, 1,4g bílkovin, 7,4g cukru, 0,3g tuku, 2,4g vlákniny, dále vitamíny C, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin a minerální láky sodík, draslík, vápník, mangan, železo, fosfor a mnoho dalších.

Mrkev má močopudný účinek a působí také jako přírodní projímadlo, pomáhá při šerosleposti a revmatických problémech a snižuje hladinu cholesterolu.

Zajímavé je, že naše tělo je schopné přijmout více vitamínu A, pokud mrkev nastrouháme nebo krátce povaříme.