Nektarinka, ovoce, ve kterém cítíme chuť vyzrálé hrušky a hroznů. Nektarinka pochází z Asie, avšak dnes jsou jejími hlavními producenti Itálie, Španělsko, Řecko, Amerika, Turecko a Čína.
Nektarince se přezdívá „nepravá broskev.“ Nektarinka, je hladká a lesklá na rozdíl od broskve, jejíž povrch pokryt jemnými chloupky.
Nektarinka ve 100g obsahuje z 87,59 g vodu, 1,06 g bílkovin, 0,32 g tuku, 0,48g minerálních solí, 8 g sacharidů, 1,7 g vlákniny, dále vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B9, A.
Nektarinky mají lehce projímavý účinek a také mají málo kalorií, a proto se hodí pro redukční diety. Vláknina podporuje činnost střev a vitamíny mají blahodárný účinek na imunitní systém a činnost srdce. Nektarinka má také pozitivní vliv na činnost mozku, nervový systém, a pomáhá regenerovat svalovou hmotu.
Pokud dáme nektarinky do lednice, přijdou o svou krásnou vůni i sladkou chuť. Proto je nejvhodnější nechávat je dozrávat při pokojové teplotě.
Jejich praktické využití najdeme v kuchyni při výrobě koktejlů, pyré, marmelády, sirupů. Jsou vhodné do koláčů, ovocných salátů, jejich lahodná chuť vynikne v kombinaci se sýry i masem. Také se z nich vyrábí zmrzlina i alkohol. Nektarinky mají také bohaté zastoupení i v kosmetice.