Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Olej olivový

Olej olivový

Detaily potraviny

Potřebná aktivita pro spálení 3690 kJ

  • Chůze do kopce
    52 minuty
  • Squash
    59 minut
  • Běh
    66 minut
  • Posilování
    87 minut
  • Basketbal
    92 minuty
  • Lyžování
    122 minuty

Zajímavé informace o potravině Olej olivový

Olivový olej patří mezi rostlinné oleje, který se vyrábí z oliv, ale není olivový olej, jako olivový olej. Olivové oleje se rozlišují na Výběrový panenský olivový olej (Olio extra virgin di oliva), který pochází z prvního tlačení a je nejzdravější, na Panenský olivový olej (Olio virgin di oliva), který je získáván mechanickým vytláčením bez chemických ředitel, dále pak Olivový olej (Olio di oliva), který je získáván smícháním chemických ředidel a zbytků oliv po prvním tlačení a Olivový olej "bez oliv" (Olio di sansa di oliva), který pochází z posledního tlačení oliv a tudíž je nejméně kvalitní.

Olivový olej obsahuje vitamíny A, E a K, draslík, vápník, hořčík, železo a nenasycené mastné kyseliny.

Olivový olej napomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, je vhodný při redukčních dietách, zpomaluje stárnutí, zvláčňuje pokožku, omezuje vypadávání vlasů, slouží jako projímadlo, přináší úlevu svalům po fyzické námaze a chrání pleť před mrazem.

Olivové oleje jsou vhodné do zeleninových salátů, do těstovin, na bagetu, na mozzarellu, na ryby a mnoho dalších pokrmů. Olivový olej ne vhodný i na tepelnou úpravu, při teplotě do 210°C se vlastnosti olivového oleje nemění, avšak je nutné počítat je jeho typickou vůní a chutí.

Olivový olej si našel také své využití v kosmetice.