Řepkový olej patří do skupiny rostlinných olejů a je získáván lisováním semen řepky olejné. Řepkový olej v současné době předčí svým složením v některých parametrech i olivový olej, a to hlavě díky vysokému podílu omega 3 nenasycených mastných kyselin.
Řepkový olej je nejvhodnějším olejem pro teplou i studenou kuchyni, používá se při výrobě tatarských omáček a majonéz, je výborný do salátů, bábovek, dezertů i na marinování. Neocenitelnou vlastností tohoto oleje je jeho odolnost při vysokých teplotách, a proto je vhodný i na smažení.
Řepkový olej obsahuje velké množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin a nízké množství nasycených mastných kyselin, minerální látky jako například fosfor a hořčík a vitamíny A, E a K.
Řepkový olej snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, působí protizánětlivě, chrání srdce a cévy a posiluje imunitní systém.
Řepkový olej našel své využití i v kosmetice a téměř všech průmyslových odvětvích.