Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Olej řepkový

Olej řepkový

Detaily potraviny

  • 3750 kJ (895 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 0,1 g
    • Tuky 99,8 g
    • Sacharidy 0,1 g

Potřebná aktivita pro spálení 3750 kJ

  • Chůze do kopce
    53 minuty
  • Squash
    60 minut
  • Běh
    67 minut
  • Basketbal
    93 minuty
  • Tenis
    132 minuty
  • Volejbal
    187 minut

Zajímavé informace o potravině Olej řepkový

Řepkový olej patří do skupiny rostlinných olejů a je získáván lisováním semen řepky olejné. Řepkový olej v současné době předčí svým složením v některých parametrech i olivový olej, a to hlavě díky vysokému podílu omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Řepkový olej je nejvhodnějším olejem pro teplou i studenou kuchyni, používá se při výrobě tatarských omáček a majonéz, je výborný do salátů, bábovek, dezertů i na marinování. Neocenitelnou vlastností tohoto oleje je jeho odolnost při vysokých teplotách, a proto je vhodný i na smažení.

Řepkový olej obsahuje velké množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin a nízké množství nasycených mastných kyselin, minerální látky jako například fosfor a hořčík a vitamíny A, E a K.

Řepkový olej snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, působí protizánětlivě, chrání srdce a cévy a posiluje imunitní systém.

Řepkový olej našel své využití i v kosmetice a téměř všech průmyslových odvětvích.