Původ sezamu je třeba hledat v západní Africe. V dnešní době mezi největší pěstitele patří Čína, Barma, Mexiko a Indie. Sezamový olej si kromě kuchyňského využití našel svůj základ v ajurvédské kosmetice, často je součástí šampónů, krémů, mýdel či pleťových masek.
Sezamový olej obsahuje železo, mangan, měď, nikl, hořčík, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamín B1, B12 a mnoho dalších látek. Velkou výhodou tohoto oleje je, že neobsahuje cholesterol.
Sezamový olej se získává buď lisováním zastudena, nebo extrahováním semínek. Sezamový olej lisovaný za studena ze syrových semínek je oblíbený pro svou jemnou nasládlou chuť. Extrahovaný sezamový olej nevyniká žádnou chutí a vůni a dalo by se říci, že je neutrální. Sezamový olej se také může vyrábět z pražených semínek, poté je jeho chuť ještě více oříšková.
Sezamový olej je výborný do polévek, moučníků, salátů, pečiva, pomazánek, omáček, marinád, hodí se jak do studené kuchyně, tak i pro tepelnou úpravu. Na sezamovém oleji je možné i krátkodobě smažit.
Sezamový olej má močopudné účinky, posiluje paměť, snižuje psychické napětí, posiluje imunitu, má výborné antioxidační vlastnosti, pří masáží podporuje prokrvení kůže, udržuje hladinu cukru v krvi (vhodné pro diabetiky), snižuje kornatění tepen.