Původ ořešáku královského je třeba hledat v Persii, odkud se tento strom díky svým plodům rychle rozšířil i do dalších zemí. Z jader vlašských ořechů se získává panenský olej, který se lisuje za studena. Někdy se jádra před lisováním opraží, což zintenzivní jeho chuť. Olej z vlašských ořechů je velmi zdravý a prospěšný pro lidské tělo.
Olej z vlašských ořechů zlepšuje paměť, krvetvorbu a koncentraci, posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, snižuje riziko výskytu rakoviny střev, působí projímavě, používá se k ošetřování mastné pokožky.
Olej obsahuje vitamíny E, B1, B2, B3, B6, A, C, dále pak nenasycené mastné kyseliny, minerální látky jako například draslík, fosfor, hořčík, železo a mangan. Velkou výhodou tohoto oleje je, že neobsahuje cholesterol.
Olej je díky své lahodné oříškové chutí hodí do čočkového salátu, k sýrům, do výhonku a do listových salátů. Olej není vhodný pro tepelnou úpravu, proto by se neměl zahřívat a stejně jako většina olejů by se měl uchovávat na tmavém místě.
Olej z vlašských ořechů si našel také své místo v lékařství a kosmetice.