Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Ostružiny

Ostružiny

Detaily potraviny

  • 221 kJ (52 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 1 g
    • Sacharidy 12 g
    • Cukry 5 g
    • Vláknina 5,3 g

Potřebná aktivita pro spálení 221 kJ

  • Tanec
    6 minut
  • Sex
    11 minut
  • Jóga
    15 minut
  • Vaření
    16 minut
  • Řízení auta
    27 minut
  • Práce na PC
    28 minut

Zajímavé informace o potravině Ostružiny

Původ ostružin je třeba hledat v Asii a Severní Americe, odkud se dále šířily téměř do celého světa. Ostružiny se také již dlouhá léta pěstují i v České republice, kde se jim nesmírně daří a kde si vydobyly své místo na výsluní. Ostružiny můžeme běžně nalézt v přírodě na okrajích lesů.

Ostružiny obsahují vitamín C, karoten, antioxidanty, vitamíny skupiny B, bioflavonoidy, které mají vysoký antioxidační účinek, kyselinu listovou, vlákninu, minerální látky jako například fosfor, draslík, železo, vápník, hořčík.

Ostružiny jsou výborné v boji proti nachlazení, angíně, chřipce, kašli, zánětu dutin. Ostružiny pomáhají mužům s problémy s erekcí, regenerují sliznice, posilují imunitu, zlepšují barvu pleti, zpomalují stárnutí organismu, bojují s vysokým krevním tlakem. Odvar z listů z ostružiníku je vhodný při léčbě průjmu a při střevních potížích.

Ostružiny jsou nejlepší čerstvé, ale můžeme si je i zamrazit, zavařit, připravit z nich výborné šťávy, marmelády, rosoly, džemy, zmrzliny a dřeně. Jsou výborné na koláče, do knedlíků a do koktejlů.

Osoby alergické na acylpyrin by si měli dávat pozor, ostružiny u nich totiž mohou vyvolat alergii.