Pažitka pochází z Asie a před mnoha mnoha mnoha lety patřila k významným afrodiziakům. V současné době se pažitka vyskytuje v Evropě, v Asii, v Severní Americe a mnoha dalších zemích, a lze na ni narazit na březích vodních toků.
Pažitka je nejlepší čerstvá dobrá je také mražená, avšak vůbec se nedoporučuje používat jako sušená, protože již nemá své typické aroma. Pokud se neobejedete bez čerstvé pažitky přes zimu, nezoufejte, velmi ji svědčí pěstování za oknem v truhlíku.
Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem vitamínu C, obsahuje ho dokonce 3x více než rajčata, vitamínu B2, vitamínu E, provitamínu A, silice se sírou a minerálních látek jako vápník, železo, fosfor, draslík a mnoho dalších.
Cibulové aroma povzbuzuje chuť k jídlu a také podporuje trávení. Je v hodný do polévek, k rybě, do vaječných jídel nebo jen tak na chleba s máslem.