Pepř černý je plodem Pepřovníku černého, který je tropickou rostlinou. Původem zřejmě pochází z Indie, avšak dnes se pěstuje také v Číně, Vietnamu a Brazílii. Pepř se sbírá v různých stavech zralosti a upravuje se různými metodami zpracování, v obchodech proto můžeme koupit Pepř černý, Pepř červený, Pepř bílý nebo například Pepř zelený. O pepři se dá říci, že je jedním z nejrozšířenějších a zároveň nejpoužívanějším kořením světa. Ale není pepř jako pepř, na světě existuje několik dalších druhů pepře, jako například Pepř sečuánský, Pepř kubébový, Pepř africký a mnoho dalších.
Pepř obsahuje silice, které podporují trávení a povzbuzují chuť k jídlu, dále působí močopudně a dezinfekčně, napomáhá správné srdeční činnosti a snižuje riziko nadýmání.
Černý pepř byl ve středověku zakázaný v klášterech, protože prý zvyšoval sexuální náruživost. A i když pepř v dnešní době máme spojený spíše k slaným jídlům, v minulosti se používal například i do perníku.