Pivo se vyrábí z vody, chmele, obilného sladu a pivovarských kvasinek, jedná se o kvašený alkoholický nápoj, který je starý téměř jako lidstvo samo. Přesný původ piva však nelze určit, ale je nejvíce pravděpodobné že se jednalo o Mezopotámii.
Pivo v sobě kromě alkoholu ukrývá také draslík, sodík, vápník, hořčík, křemík, bohaté zastoupení vitamínů B, jako například thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselinu listovou a mnoho dalších.
Z dietního hlediska je pivo poměrně málo kalorické, v jednom půllitrovém pivě se nachází 200 až 250 kilokalorií což je méně než u slazených minerálek nebo džusů.
Pivo má na lidský organismus blahodárné účinky, pokud se konzumuje v rozumné míře. Pivo podporuje trávení, správnou funkci krevního oběhu, blahodárně působí proti vysokému krevnímu tlaku, snižuje možnost srdečních příhod a má výborné antioxidační účinky. Nadměrné pití piva může bohužel vést k poškození ledvin a jater, diabetu melitusu a mnoho dalších onemocnění.