Pomeranče jsou nejčastěji pěstované citrusové plody v subtropických oblastech. Dužina pomeranče je žlutá až oranžová, ale na dnešním trhu se dají zakoupit pomeranče s červenofialovou dužinou, říká se jim "červené pomeranče" nebo také "krvavé". Jejich cena je stejná jako cena klasických pomerančů, odlišují se však chutí, která je "jahodovo-malinová".
Udává se, že pomeranč obsahuje ve 100 gramech: 86,1 g vody, 1g bílkovin, 0,1 g tuku, 9 g cukru, 2 g vlákniny a stopové množství dusíku a mastných kyselin. Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu E, B6, karotenu, thiaminu, riboflavinu a niacinu. Dále obsahují draslík, sodík, vápník, železo, fosfor, železo a jsou také velmi dobrý antioxidantem.
Z dužiny pomerančů lze připravit výborné džusy, marmelády, šťávy, kompoty. Slupky lze využít v potravinářství, lékařství a kosmetice na výrobu různých tinktur, esenciálních olejů a květ je velmi hojně užíván do čajových směsí.
Květy pomerančovníku pomáhají lidskému tělu v boji proti vysokému krevnímu tlaku, astmatu, horečce a zvracení, dužina při nachlazení, léčbě zácpy a snižování hladiny cholesterolu v krvi.