Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Rajčata

Rajčata

Detaily potraviny

  • 103 kJ (24 kCal)
  • Složení

    • Bílkoviny 1 g
    • Tuky 0,2 g
    • Sacharidy 5 g
    • Cukry 3 g
    • Vláknina 2 g

Potřebná aktivita pro spálení 103 kJ

  • Basketbal
    2 minuty
  • Břišní tanec
    3 minuty
  • Jízda na kole
    5 minut
  • Řízení auta
    12 minut
  • Spánek
    21 minuta
  • Bazální metabolismus
    21 minuta

Zajímavé informace o potravině Rajčata

Původ rajčete je třeba hledat ve Střední a Jižní Americe. Odkud se postupem času rozšířila do celého světa. Zajímavostí je, že se rajčata pěstují jako zelenina, avšak z botanického hlediska patří stejně jako lilek, papriky a jiné lilkovité k ovoci.

Běžně si v dnešní době můžeme v obchodech koupit rajčata keříčková, cherry rajčátka, koktejlová rajčátka, masitá rajčata. Kromě klasických červených rajčat, existují rajčata bílá, žlutá, oranžová, růžová či černá. Na celém světě existuje více než dvě stě odrůd rajčat různých tvarů, barev a chutí.

Rajčata obsahují vitamíny A, C, F, K a celou skupinu vitamínů B, dále vápník, draslík, měď, nikl, mangan, hořčík, fosfor, kyselinu citronovou, kyselinu jablečnou, vlákninu, antioxidanty, cukry, bílkoviny a další.

Rajčata posilují imunitu, podporují krvetvorbu, chrání srdce, působí močopudně, jsou výborným pomocníkem při shazování nadbytečných kilogramů, mají uklidňující a omlazující účinek.

Rajčata jsou výborná do salátů, dají se z nich připravit lahodné polévky, omáčky šťávy, protlaky, kečupy, dokonale podtrhnou chuť masa či ryb při pečení či grilování. Rajčata můžeme také sušit nebo třeba nakládat.

Rajčata nakrájená na plátky si našla své využití v kosmetice, jako pleťová maska na obličej a dekolt.