Černý rybíz se pěstuje již od 15. století téměř ve všech zemích s mírným podnebím, avšak pochází ze střední a východní Evropy.
Ve 100g obsahuje černý rybíz okolo 77,4g vody, 0,9g bílkovin 0,1g tuku, 6,6g cukru, 3,6g vlákniny, dále minerální látky jako sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a vitamíny C, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin. Také je ceněn pro vysoký obsah pektinu a tříslovin.
Červený rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C, avšak nejvíce ho je obsaženo v čerstvých kuličkách. Černý rybíz stejně jako červený působí močopudně, má pozitivní vliv na pružnost cév a naši imunitu, dále má výborné výsledky v boji proti průjmu a stárnutí buněk, je nenahraditelný jako prevence proti demenci. Sušené bobulky rybízu se dávají do čajových směsí, protože působí blahodárně proti nachlazení i kašli.
Veškeré pěstované druhy a odrůdy rybízu mají velmi podobné účinky na zdraví jako černý rybíz, avšak nejvíce účinný je právě černý rybíz.
Kromě bohatého využití v kuchyni si našel černý rybíz i své nenahraditelné místo v kosmetice.