Angrešt pochází z Evropy, z Asie, a také Severní Ameriky. Původní odrůda se pyšní zelenými plody, ale v dnešní době jsou běžně k sehnání angrešty s bílými, červenými nebo žlutými plody. Ačkoli to mnoho lidí netuší, správný název angreštu je "srstka nebo meruzalka srstka".
Tyto malé chlupaté kuličky obsahují ve 100g téměř 90g vody dále pak bílkoviny, vlákninu, cukr, vitamín C, vitamín E, vitamín B a další vitamíny, také obsahují minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, zinek, železo, měď, flor. Angrešt v sobě ukrývá kyselinu citrónovou, šťavelovou, vinnou a také jablečnou.
Angrešt blahodárně působí na náš imunitní systém, vlasy a kůži, prospívá našemu srdci, je vhodný jako přírodní projímadlo, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi a působí proti chudokrevnosti. Díky nízkému počtu kalorií a vysokému podílu vlákniny je vhodný při snižování váhy.
Kromě kuchyňského využití si našel své využití také v kosmetice.