Kalorické tabulky

Úvodní stránka > Sůl

Sůl

Detaily potraviny

  • 0 kJ (0 kCal)
  • Složení

Zajímavé informace o potravině Sůl

Sůl známá také jako chlorid sodný nebo kuchyňská sůl, je chemickou sloučeninou sodíku a chloru. Sůl se nalézá v místech, kde došlo k vysušení části oceánu nebo například části moře. Naleziště ložisek soli jsou například v Polsku, Německu a USA. Sůl je jednou z nejdůležitějších sloučenin, protože ji potřebují přijímat téměř veškeré organismy pro zajištění životních funkcí.

Sůl je surovina nejčastěji využívána v potravinářském průmyslu, kde slouží k ochucení či uchování potravin. Dále se chlorid sodný používá v chemickém průmyslu pro výrobu sodíku, jedné sody, kyseliny chlorovodíkové, atd. nebo například v papírenském průmyslu, při výrobě barev v metalurgii a mnoha dalších odvětvích.

Kuchyňská sůl je nezbytná pro zajištění správné činnost srdce, pro udržování výše krevního tlaku, pro správnou funkci nervů a svalů. Ale pozor na množství, které denně spotřebujete, při nadměrném užívání sůl zvyšuje krevní tlak, může poškodit funkci ledvin, ničí chuťové buňky, zadržuje vodu v těle a mnoho dalších.