Švestka je pravděpodobně původem z Kavkazu a Asie, a díky svému bohatému využití a lahodné chuti se rychle rozšířila i do dalších zemí, nejdříve si našla domov v Řecku a dále téměř všude v mírném pásu. Švestka je zřejmě kříženec dvou stromů, a to Slivoně třešňového a Slivoně trnky.
Švestky obsahují ve 100g okolo 80% vody, 0,6g tuku, 0,8g bílkovin, 11g sacharidů, mnoho minerálních látek, jako například sodík, draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a vitamín C, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5 a vitamín A.
Švestky můžeme zavařovat, zamrazit, sušit, uvařit si z nich výborná povidla, či nechat zkvasit a vyrobit slivovici. Švestky přidáváme do sladkých pokrmů, ale také do slaných pokrmů. Švestky dokáží dokonale zvýraznit chuť masa. Kromě kuchyně si své místo vydobyla i na kosmetickém poli. Používá se do tělových a masážních krémů a také si našla své využití při výrobě parfémů.
Švestky jsou doslova malý lékaři, pomáhají nám s bojem proti rakovině a infarktu, zpomalují stárnutí buněk, mají antioxidační účinek, zlepšují paměť, blahodárně působí na imunitu a vysoký krevní tlak. Sušené švestky dokonce pomáhají při zácpě.