Původ třesní je třeba hledat v Malé Asii, odkud se díky své jedinečné chuti rozšířily do Evropy. První zmínky o třešních v České republice pocházejí již ze 12 století.
Třešně jsou výborným pomocníkem v boji proti nadbytečným kilogramům a cukrovce, čistí krev, ledviny a játra, působí projímavě a také protirevmaticky, napomáhají správnému růstu kostí a zubů, bojují s různými záněty, proti paradentóze či artritidě, Třešně mají doslova blahodárný účinek na náš organismus.
Třesně obsahují bílkoviny, cukry, vlákninu, minerální látky jako například hořčík, železo, jod, fosfor, zinek, vápník, draslík, křemík, vitamín P, vitamín C, vitamín E, vitamín B6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin
Z třešní si můžeme připravit výborné marmelády, kompoty, bublaninu, koláče, zmrzlinu, koktejly, džusy, sorbet, skvěle se hodí do rýžových pokrmů, dokonale podtrhnou chuť paštik. Třesně si kromě kuchyňského využití našly své nenahraditelné místo v kosmetice, kde pomáhají zpomalovat stárnutí a hydratují pokožku.